W restauracjach można zostać zatrudnionym na kilku różnych stanowiskach. Każde z nich wymaga zupełnie innych kwalifikacji, a niekiedy również różnych cech osobowości.
Warto zapoznać się z wymogami, jakie są stawiane na poszczególnych stanowiskach w restauracji, by wiedzieć, czy powinniśmy starać się o tego typu pracę.
Wymarzona praca w restauracji – jak ją znaleźć
Oczywiście każde efektywne szukanie pracy, najlepiej rozpocząć od wyszukania odpowiedniej oferty pracy na zaufanym branżowym portalu, takim jak Pracuj.pl. Praca może uwzględniać stanowiska związane z przygotowywaniem posiłków, podawaniem ich, zarządzaniem restauracją, sprzątaniem, czy zaopatrywaniem w produkty. Bez względu na to, jaki rodzaj pracy nas interesuje, szczegółowy opis każdego ze stanowisk znajdziemy na Pracuj.pl. Przeglądając oferty pracy na tym serwisie, dowiemy się, jakie kwalifikacje powinien posiadać kucharz, kelner, barman, czy manager. W niektórych ofertach określony jest zakres wynagrodzenia, dodatkowe informacje o tym ile będziemy pracować i jakie będziemy mieli obowiązki.
Rodzaj stanowiska i typ osobowości pracowników restauracji
1. Kucharz – to osoba, która przygotowuje posiłki lub nadzoruje ich przygotowywanie. W zależności od rodzaju restauracji niekiedy kucharz jest w stałym kontakcie z gośćmi, gdy na przykład prowadzi live cooking, w innych nigdy nie opuszcza kuchni, a co za tym idzie, nie ma żadnych interakcji z klientami. Kucharz może być skryty i porozumiewać się wyłącznie krótkimi zdaniami ze swoimi najbliższymi współpracownikami. Może też być ekstrawertykiem uwielbiającym kontakt z gośćmi.
2. Kelner – to osoba obsługująca stoliki, której praca polega na serwowaniu potraw, sprzątaniu stołów, podawaniu wszystkich niezbędnych akcesoriów dla gości itp. Kelner zawsze musi być osobą otwartą, komunikatywną i życzliwą.
3. Pomoc kuchenna to osoba przygotowująca produkty dla kucharza, by ten mógł z nich przygotować posiłek. Pracownicy na tym stanowisku powinni lubić monotonną pracę, być spokojni i wyciszeni. Nie każdy ma predyspozycje do tego, by obrać i pokroić 10 kilogramów marchwi. Zbyt ekspresyjna osoba mogłaby się nie odnaleźć na tym stanowisku.
4. Manager restauracji – to osoba, która zarządza pracownikami tak, by ci pracowali wydajnie. Dodatkowo dba o stworzenie przyjaznych i godziwych warunków pracy. Manager powinien być obrotny, zaradny, ekspresyjny, komunikatywny.
(materiał partnera)